Close

21/06/2018

Het zomert niet vanbinnen

Het woord alleen al doet een ware vreugdedans ontspringen in vele harten.Om nog maar te zwijgen van de talrijke beelden en klanken die de zomer oproept.

De vele ijsjes die moeiteloos verdwijnen in je vakantielijf , je vreugdekreet als je eindelijk de Atlantische Oceaan induikt, je blote voeten die het frisse gras raken en jij die veel te lang onderuit gezakt zit.

Zalige zomer. Toch?

Voor veel mensen zomert het niet. Zij kijken reikhalzend uit naar het moment dat de terrasstoelen en tafeltjes netjes worden weggestoken onder een heus afdekzeil.Toch weer veilig voor een jaartje. En hopen dat het volgend jaar eindelijk anders is.

Hoe kan je nu geen zin hebben in de zomer? Ik ontmoet mensen die best teleurgesteld zijn in de zomer. Niet enkel teleurgesteld maar ook verdrietig , onmachtig  en boos.

Het zomert niet vanbinnen.

Het is alsof de zon verdomd goed haar best doet om hard te schijnen op alles wat er niet is.Dat waar je mee worstelt, lijkt zo sterk uitbelicht dat je ogen er pijn van gaan doen. Je verbrandt niet alleen je huid. Maar ook al je plannen , wensen ,dromen en verwachtingen lijken in rook op te gaan.

Voor sommigen een harde confrontatie met dat wat er niet is : het gezelschap van een leuke partner, een resem kinderen achter je korte short om nog maar te zwijgen van die gezinsvakantie waar je nu écht wel op gehoopt had….

Die kinderen waar jij al zolang naar verlangt ; die worden door je beste vriendin moeiteloos gedropt op de kinderopvang. Zomerkampje in en zomerkampje uit. Ook daar moet je mee dealen.

Diezelfde vriendin die samen met andere vriendinnen compleet uitgeput zijn van hun job , het opvoeden, de kinderen en man lief.Zij die maar al te graag eens zouden willen ontsnappen , zingen in koor dat je  eindelijk toch maar eens die singles – vakantie moet doen!Ze roepen (voor alle duidelijkheid) nog even na : Geniet ervan ! Have fun! Zalig, zo zonder kinderen , lekker relax! Enjoy! Ook daar moet je mee dealen.

Als er iets is waar je dat moment op hoopt , is het wel een zeer krachtige mistral wind die het absoluut goedbedoelde reisadvies en je vriendinnen meevoert.

Wees eerlijk : Zie je jezelf zitten met een hapje en een tapje op een zonnig terras op jouw vakantiebestemming ? En ben je dan happy happy joy joy aan het  wezen?(hoe doe je dat eigenlijk?)

Soms loopt het leven niet zoals je verwacht of gehoopt had. En is het moeilijk om machteloos toe te kijken en te aanvaarden. Als iedereen shiny happy lijkt , voel je je met momenten nog eenzamer of minder verbonden met anderen.

Jezelf gezelschap houden

Het gezelschap (of de situatie) waar je al zo lang op hoopt blijft maar uit.Het enige wat je kan doen is jezelf blijven gezelschap houden.

In alles wat je doet en onderneemt bij jezelf blijven. Je hoeft niet altijd of dadelijk in te gaan op het ‘enthousiasme’ van anderen en mee te gaan in hun (vakantie)plannen. Je mag best die ruimte vragen om – op het moment – bij jezelf te rade te gaan op welke manier je jezelf het best kan ondersteunen.

Wat heb je nodig om  in alle vriendelijkheid en mildheid jezelf tegemoet te komen in die situatie ? (als het nu kriebelt om met je dekentje in je zetel te kruipen en een boek te gaan lezen , een kaarsje aan te steken of een single – vakantie te boeken, is dat prima)

Zeg nu zelf : Welk gezelschap is er waardevoller dan dat van jezelf?

Een ware oefening in ‘met jezelf zijn’ . Als je niet met jezelf kan zijn , kan je dan ook écht bij een ander zijn? Een oefening in self – compassion maar beslist de moeite waard. Voor jou.

Deze zomer word je misschien uitgedaagd in  gastvrouw of gastheer zijn voor jezelf . Als je dan toch stiekem droomt van een volgende zomer of winter, droom ik met je mee.

Wie weet… laat eerst die zomer nu maar beginnen.