Close

29/09/2017

Je hersenen op mini-vakantie in de natuur

Zalig vakantie. Soms wil je gewoon even weg zijn. Weg zijn van alles wat je dagelijks bezighoudt; je verplichtingen  en de to-do’s. Vakantie is even  psychisch en fysisch afstand nemen van al je activiteiten. Je kan niet altijd ‘aanwezig’ zijn. Soms mag je jezelf toestaan om ‘afwezig’ te zijn. Dat kan als je je hersenen af en toe op mini – vakantie stuurt.Ver hoef je niet te gaan. De natuur is een ideale reisbestemming voor je hersenen. Wat is dat toch met de natuur?

Natuur als hersteller

Wandelen in de natuur  heeft een verkwikkend effect op je. Het maakt je rustig.

Je knapt er als het ware van op. Is het nu het wandelen of de natuur waar we zo van opknappen? Of  beiden? Uit psychologisch (omgevings)onderzoek blijkt dat –  in contact komen met de natuur  – zorgt voor psychologisch en fysiologisch herstel. Je knapt er dus niet alleen lichamelijk maar ook mentaal  en emotioneel van op.

Natuur werkt dus in vele opzichten herstellend voor je.

Wanneer je je gestrest voelt ,zal het contact met de natuur je stress beter en sneller opheffen dan wanneer je in een stad vertoeft. Klinkt logisch. Toch?

Natuur beleven heeft een onmiddellijk positief effect op je mentaal welzijn. Als je na een wandeling al ergens mee blijft zitten , is het een ontspannen en voldaan gevoel. Dat heb je te danken aan moeder  natuur of beter aan al haar ‘grilligheden’.

Vormen

Natuur  kan je overvallen in al zijn schoonheid en pracht . Met momenten word je er stil van en hangt er in het bos een mystiek en magisch sfeertje. Je kan blijven bewonderen en verwonderen. Natuur  is nooit saai ook al is er veel herhaling.

En dat is zeer kenmerkend .Steeds weer zie je zichzelf herhalende complexe vormen.Die terugkerende  patronen worden ook  ‘fractalen’ genoemd.

Onderzoekers van de omgevingspsychologie stellen vast dat  – bij het waarnemen van  die herhalende patronen – hersengebieden worden geactiveerd die geassocieerd zijn met ontspanning.

Waar die grillige vormen dus al niet goed voor zijn.

Ze doen  je niet enkel verwonderen maar zetten je ook nog eens in relax-modus.

Het is die fractale structuur die een belangrijke rol speelt in de fascinerende en rustgevende werking van de natuur.Zou je  nu eindelijk hèt geheime ingrediënt voor rust ontdekt hebben in de natuur?

Mini – vakantie

In de natuur vertoeven is altijd een beetje op vakantie gaan. Er zijn veel dingen die je aandacht  trekken. Je ruikt , voelt , hoort en geniet .Je raakt gefascineerd door al de elementen.Je hoeft er niets voor te doen. Ze trekken moeiteloos je aandacht .Ook dat van je brein. Hoe komt dat ?

Het is simpel. In de natuur is weinig ‘informatie’ voorhanden die op hoog niveau uitgezocht en ingedeeld moet worden. Het gaat steeds over herhaling van gelijkaardige informatie.Die fractale vormen in de natuur worden makkelijk ‘verwerkt’ door je brein. En zo lonkt de vakantie al …

In de natuur geef je hersteltijd aan je hersenen.De  hogere  cognitieve centra in je brein, die je dagelijks veelvuldig  aanspreekt , kunnen daar even uitrusten.Eindelijk vakantie.

Waar gaat jouw reis naartoe? Je brein heeft zeker en vast  al een goede ingeving voor een herfstige mini-vakantie. Trek je wandelschoenen aan en go!

[Zeer uitgebreide materie maar boeiend – Met dank aan prof . Agnes van de Berg en prof. Yannick Joye  die ik volgde in de wandelcoachopleiding.- Beiden  zijn actief op  vlak van omgevingspsychologie en onderzoeken het effect van natuurbeleving op het psychologisch welzijn van mensen. – ]