Close

25/07/2017

Voeden of vullen ? Over de impact op jouw wel-zijn

Een hongerige geest  

Geef toe je denkt aan eten en je  bent niet de enige. Er gaan heel veel gedachtes per dag uit naar ‘eten’. Wie is er niet bezig met (gezond) eten en koken ?En vooral wat is er zaliger dan lekker eten? Voedsel hebben we nodig hebben om te leven ( in sommige gevallen over- leven). Het geeft je de energie en brandstof dat je nodig hebt  om de  dingen te kunnen doen die je moet doen.

Eten is slechts één ding. Er zijn nog heel wat andere mogelijkheden om jou als  persoon te ‘ voeden’.

Je lijf heeft eten nodig maar je geest ook. Je kan eens nagaan wat jij zoal doet om je geest te voorzien van energie en brandstof. Hoeveel gedachtes heb je vandaag gespendeerd aan dat wat  jouw geest nodig heeft om gevoed te worden? Eerlijk. Waarschijnlijk ben je overwegend bezig geweest met je lijf te voeden.

Voeden is mooi. Door jezelf te voeden geef je je lijf en geest precies wat je nodig hebt. Voeden doet je groeien, maakt je sterker , verrijkt je , doet je ontwikkelen en herstelt je.

Voeden doet je met liefde zorg dragen voor jezelf.

Maar voeden lukt niet altijd. Wanneer je je minder voelt, worstelt met een moeilijke situatie en met je emoties in de knoop ligt , ben je niet bezig met voeden. In de periodes dat je in overlevingsmodus gestrand bent, ga je niet meer voeden maar ‘vullen’. Die periodes heb je net als ik ongetwijfeld ook.

Je zal weinig moeite moeten doen om je voor te stellen wat je dan allemaal  ‘uit de kast’  haalt.

Een schreeuwerig lijf

Wat gezonde voeding voor jou en jouw gezondheid betekent weet je al lang ( ik ga er nu geen bomen over opzetten) . Dat energierijke en volwaardige voeding bijdraagt aan je veerkracht en jouw natuurlijke weerstand verhoogt, weet je ook. En toch zijn er van die periodes dat je je lijf niet kan geven wat het nodig heeft .Er zijn van die momenten dat het schreeuwt om extra brandstof. Hoe komt dat?

Het leven ziet er op de dag van vandaag sowieso anders uit. Of je nu verstrikt zit in een stressvolle situatie , piekert of slecht slaapt. Het leven is hectischer geworden en als je niet ‘aandachtig’ bent , dreig je jezelf te verliezen en wil je aan bepaalde verwachtingen (blijven) voldoen. Blootgesteld worden aan stress en prikkels is dus nooit veraf. Je reageert nog steeds op stress met het oeroude stresssysteem alsof je in een  dreigende situatie verzeild geraakt. En dit elke dag opnieuw.Telkens komen stresshormonen vrij waardoor je lichaam (lees : bijnieren) iedere keer in actie moet schieten om dit te herstellen. Als je langdurig blootgesteld wordt aan stress vergt dit dus heel wat van jouw lijf en doet het je stress – hormoon cortisol (wat jouw bijnieren aanmaken) pieken.Dit heeft ontstekingsbevorderende effecten en verzuring in je lijf tot gevolg.Er gebeurt dus heel wat ! Bij elke opstoot van stress schieten je stresshormonen de hoogte in en heeft je lijf brandstof en energie nodig om zich te kunnen wapenen.

Je ervaart het misschien niet zo maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt  dat we met z’n allen tegenwoordig te lang aan hoge dosissen cortisol zijn blootgesteld. Ik weet het. De kans zit erin dat je bij het lezen van dit alles wat ‘stressig’ wordt. Mea culpa. Maar ik weet ook dat het voor  mensen vaak verhelderend is als ze beter begrijpen waarom ze doen wat ze doen.En dat je lijf  dan op zoek gaat naar de beste brandstof!

 Niet jouw schuld

Je lijf ontdekt vrij snel wat het nodig heeft om ‘de dag door te komen’.
Je kan je best voorstellen wat jij met momenten al uit de kast  hebt getoverd (of nog steeds) om toch maar door te kunnen gaan – om te overleven.
Je ziet jezelf  in de koffie vliegen.
Je blijft  hunkeren naar zout , zoet of vet.
Je oog valt  op alcohol of andere middelen. Herken je het?
Je hebt iets ‘anders’ nodig. Het is je lichaam dat je dan een sterk signaal geeft dat het brandstof nodig heeft.
Je weet best dat dit niet dé brandstof is voor jou. En toch grijp je ernaar.Ook ik pleit schuldig.

Het is namelijk zo dat bepaalde  voedingsmiddelen er voor gemaakt zijn om jouw hersenen te laten geloven dat je ze nodig hebt (en blijft hebben) om je terug beter en goed te laten voelen .Ze zijn gemaakt om dat voldaan en gelukzalige gevoel te krijgen  ( voor heel even dan toch ) . Je hersenen gaan steeds meer en meer de verbindingen leggen tussen dat soort voeding en je goed voelen. En hop!

Een verlangen , hunkering en patroon is geboren. Je raadt het al….
Bij een volgende keer als je moe bent, je gestrest bent of als je je slecht voelt , hunker je uiteraard terug naar dat soort voedsel en gewoontes.
Het is niet jouw schuld dat je ernaar verlangt maar wel jouw verantwoordelijkheid wat je ermee doet.
Zoet ,  zout , vet,  cafeïne , alcohol  kunnen om te leven maar niet om te overleven.
Het is niet het beste wat je je lijf kan geven want het moet hard werken om deze ‘brandstof’  te verwerken.
Daar wordt het moe van en wat heb je dan nodig? Juist ja…

Herstellen

Kan je met je lijf  en voeding bezig zijn als je hoofd vol zit? Die vraag  krijg ik regelmatig.
Toch kan je het ene niet loskoppelen van het andere. Of beter lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voeding heeft voor mij  niet te maken met do’s of liever dont’s (waar het bij eten meestal op aankomt )maar met dat wat jij nodig hebt op weg naar jouw welzijn en het herstellen van jouw (fysieke)veerkracht.
Herstel begint bij het ontdekken van dat  waar jij écht naar hongert. Wat heb je echt nodig om gevoed te worden? Van zodra je je bewust  bent van aangekweekte verlangens en gewoontes  kan je verandering opzoeken.
Hét moment om het heft in handen te nemen en andere wegen te tonen aan jouw hersenen.
Het zal een weg met omwegen zijn maar elke dag opnieuw krijg je de kans om in herstelmodus te gaan. Je krijgt aangereikt hoe je stap voor stap zorg kan dragen voor jouw lijf dat  op de dag van vandaag (gebukt gaat onder hoge cortisolwaarden waar ik het eerder over had ) verzuurd is geraakt.
Het is goed voor je om met gezonde volwaardige voeding bezig te zijn maar het is vandaag even belangrijk om een goede zuur-base balans op te zoeken in jouw voedingspatroon om jouw natuurlijke weerstand te ‘beschermen’.(later meer over het zuur-base evenwicht en zuur-base voeding)

Genieten!

Voeden lukt niet altijd. Soms is het vullen en kan je het met momenten  niet opbrengen om er te zijn voor jou.
Wat dan met genieten? Als je nu aan het vullen bent,  staat genieten erg ver af.
Genieten is voeden. Als je jezelf toestaat om te genieten draag je bij aan jouw welzijn.
En is dat niet waar het tenslotte om gaat?
Bewust genieten kan je van veel dingen. Ook van eten.
Ken je dat gevoel dat je je al de hele dag aan het verheugen bent op dat etentje of samenzijn?
Dan ben je eigenlijk al aan het genieten. Je bent jezelf  aan het  voeden met positieve emoties.
Samen met anderen genieten van een lekkere maaltijd en  delen in dat genot.Ik wens het je toe. Enjoy!

Vanuit het standpunt van voeden en vullen zeg ik : ja, het is belangrijk om met ‘voeding’ bezig te zijn.Maar laten we eerlijk zijn: periodes van vullen én voeden zullen elkaar blijven afwisselen.Zolang  je ze maar blijft opmerken…