Close

15/02/2017

Wat er gebeurt als iemand je wandelen stuurt

Ruth-Janssen-Wat-gebeurt-wandelen-blog

Je krijgt zeker al eens het advies van een vriend of partner om te gaan wandelen wanneer je je gestresseerd voelt of zorgen maakt. Die persoon in kwestie doet daar goed aan. Hij geeft je een mooi cadeau.Het wordt nog mooier wanneer iemand je wandelen stuurt in de natuur.

Onmiskenbaar heilzame effecten

Wandelen en natuur is een gouden combinatie. Dat wandelen bijzonder goed is voor je lijf, je fysieke gezondheid, weet je al lang. Maar weet je ook dat natuur heilzaam is en zorgt voor  jouw mentaal welzijn?
De natuur heeft bewezen positieve effecten op  stressgerelateerde klachten, angst en depressie. Van zodra je natuur waarneemt, daalt  je  stress – niveau. Het brengt je in een roes van ontspanning. Heerlijk toch!

Perspectief ontdekken

Wandelen in de natuur scherpt je concentratievermogen aan en brengt helderheid. Je ervaart  ruimte, lucht en licht en zo creëer je ook ruimte in je hoofd. Wandelen zet alle deuren in je hoofd open!  Deuren die je misschien sinds lange tijd niet meer geopend hebt. Je kan beter verruimen en ontdekt perspectief. Je merkt op dat je die vastgeroeste gedachtepatronen beter kan loslaten.
Zou je tijdens het wandelen wat afstand kunnen doen van datgene waar je mee worstelt en de situatie vanuit een andere bril kunnen bekijken?

Positieve emoties versterken

Midden in de natuur word je overspoeld door  een gelukzalig gevoel. De natuur stemt je positief.
Je maakt kennis met gevoelens als blijheid, dankbaarheid en tevredenheid. Wandelen draagt bij tot het ervaren en versterken van positieve emoties.Het ervaren van positieve emoties verbreedt je denken en handelen.Je wordt creatiever in het bedenken van oplossingen voor jouw probleem.
Alweer een deur in je hoofd die geopend wordt?

Mildheid ervaren

De natuur is zoals hij is. Mild en zonder (voor)oordeel. Natuur neemt je zoals jij bent met jouw situatie.
Wandelen in de natuur heeft een ontwapenend effect op mensen. Het brengt mildheid  en mededogen.
Hoe zou je na de wandeling over  jezelf  én de situatie denken waar je mee wandelen gestuurd bent?

Wetenschappelijk onderzoek

De positieve effecten van wandelcoaching  op (werk)stress, welzijn en gezondheid zijn door wetenschappelijk onderzoek aangetoond.Het volledige onderzoeksrapport is te vinden op http://www.agnesvandenberg.nl/rapport_wandelcoaching.pdf

Wat doe je als iemand op de toppen van zijn tenen loopt?
Geef een liefdevol advies  en stuur hem of haar wandelen in de natuur.